ADD Tarsus Şubesi'nin girişimiyle Tarsus Belediyesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Adile Hala Anıtı törenle açıldı. Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, açılış töreninde yaptıkları konuşmalarda Adile Hala'nın Türk kadınının kahramanlığının sembolü olduğunu dile getirdiler.
AÇILIŞA BİNLERCE TARSUS'LU KATILDI
Kuva-i Milli Tarsus Şubesi mensupları ile yaşayan gazilerin yoğun ilgi gösterdiği törene çok sayıda Tarsusluda katıldı.
ADİLE HALA-ONBAŞI ADİLE KİMDİR?
Kurtuluş savaşında kahramanlıkları görülen kadın mücahitlerimizden olan Adile Hala 1870 yılında Tarsus'ta doğmuştur. Çukurovanı'nın Fransız işgalinden kurtulması için 1919 yılında eline silah alarak Kuva-i Milliye saflarına katılmış, her muharebeden en ön safta erkeklerle beraber savaşmıştır.
ONBAŞI KARA FATMA
Lakabı Onbaşı Kara Fatma'dır Ancak yine Kurtuluş Savaşında görev alan Erzurumlu Onbaşı Kara Fatma ile karıştırılmaktadır. Dört yıl müddetle üzerinde milis kıyafetin, elinde mavzer, başında siyah kalpa belinde fişeklik ve ayağında deri çizme ile O'nu her silahlı çatışmada ve baskınlarda görebiliyoruz.
BÜYÜK TAARRUZA KATILDI
Mersin Kuva-iMilliye Reisi rahmetli Lütfü Oğuzcan (Şair Ümit Yaşar Oğuzcan babası) her toplantıda ve her töremde O'ndan rahmet ve minnetle bahsederdi. 20 Ekim 1921 tarihinde yapılan Ankara antlaşmasından sonra Fransızlar Çukurova'yı terk edince bu bölgedeki Milli Kuvvetler, Batı Cephesindeki düzenli ordu içinde yer alarak Büyük Taarruza da katılmış, Türk kadınları cephane taşınmasında gösterdikleri fedakarlıklar ile vatan sevgisinin ve hürriyetin bir millet için ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya ispatlamışlardır.
ATATÜRK'ÜN AYAKLARINA KAPANDI
Atatürk, 1925 yılında Tarsus'u ziyaret ettiğinde, beraberindekilerle istasyondan şehre bugünkü park caddesinden yaya olarak yürüyorlar. Vatandaşlar Atatürk'ü yakından görebilmek için yolları dolduruyor ve sevinç gösterileri yapılarlar o sırada beklenmedik bir olay yaşanıyor, üzerinde milis kuvvetlerine ait çete kıyafeti olan bir kadın, Atatürk'ün yolunu kesip ayaklarına kapanarak göz yaşları içerisinde 'Bastığın toprağa kurban olayın paşam' diye haykırıyor.
KAHRAMAN TÜRK KADINI'NI YERDEN KALDIRDI
Atatürk, kadını yerden kaldırmak için eğiliyor, bu esnada Atatürk'ün kulağına bu kadının Onbaşı Kara Fatma lakaplı Onbaşı Adile Hala olduğu fısıldanıyor. Gözleri yaşaran Atatürk, Adile Hayalı ellerinden tutarak ayağa kaldırıyor ve onun yaşlı gözlerinin içine bakarak- Kahraman Türk Kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.
TÜRK KADINI KAHRAMANLIĞINI DÜNYA'YA DUYURDU
Dünyada hiçbir milletin kadını 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım. Milletimi kurtuluş ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar himmet gösterdim diyemez' sözleriyle Anadolu kadınının kahramanlığını tüm dünyaya duyurmuştur. Adile Onbaşının hatıraları bizlere ulaşmamıştır sadece üniformalı ve silahlı bir resmi vardır.
OMZUNDA TOP MERMİLERİ TAŞIDI
Yaptığı hizmetler genç nesiller tarafından bilinmemektedir. Türk kadının erdemleri akla geliynce, Atatürk'ün Onbaşı kara Fatma'ya söylediği o önemli sözler ve olayın anlatımıyla hatırlanmıştır. Adile Hala öldüğü güne kadar milis üniformasını üzerinden çıkarmamış. Kurtuluş Bayramı törenlerinde omzunda top mermisi ile en önde yürümüştür, her zaman söylediği bir söz vardır, 'Bu günler için çok mücadele ettik çok.
1948'DE VEFAT ETTİ
Bu ülkeyi bu memleketi koruyan.'1948 yılında son defa katıldığı kurtuluş bayramı töreninde, 78 yaşında iki büklük olmasına rağmen sırtına yüklediği top mermisi modeli ile yine en önde yürümüştür. 1948 yılında vefat etmiştir. Mezarı Tarsus şehir mezarlığında, Kuva-i Milliye kısmında bulunmaktadır. Sahipsiz mezarı belediye tarafından tekrar yaptırılmıştır.
KABRİ TARSUS ŞEHİR MEZARLIĞINDA
Ailesi hakkında hiçbir bilgimiz bulunmamaktadır. Nur içinde Yatsın. Mekanı cennet olsun. Kadınlar günün kutlayan kadın derneklerimiz Adile Halanın şahsında Kurtuluş Savaşının kadın kahramanları Şerife ve Necibe ile Gülsüm Bacıları, Peçeli Emine'yi, Zeynep, Kamacı Fatma, Sultan Ana, Hatice Hatun, Makbule Efe ve diğerlerini unutmamalıdır.
Kaynakça: Çağlar Seyhan Emen