Merhaba Dostlar,
Dünyanın bütün metropollerinde ne yazık ki bu sorun yaşanıyor.. Toplu ulaşıma gidilse dahi nüfus yoğunluğu yüzünden bu araçlarda da sıkıntı eksik olmuyor. Bizde de yıllarca ihmal edilen toplu ulaşıma günümüzde ilgi yoğun.

Ben yalnız İstanbul'da değil bütün metropollerde ve nüfus yoğun illerimizde seçilecek belediye başkan adaylarına ciddi önerilerim var. Bunu hem okulunda eğitimini aldığım için hem de pek çok ülke gezdiğim için çoğunuzun bilip gördüğü yaşadığınız örnekleri vererek anlatacağım.

Bir kere önce kamunun bu işi ciddiye alıp trafikle ilgili yasaları kesinlikle uygulaması lazımdır. Bizde her konuda olduğu gibi trafik konusunda da pek çok yasa çıkıyor, ama gelin görün ki uygulama çok yetersiz.. Örneğin ışıklı kavşaklarda şayet trafik yoğunsa size yeşil ışık yansa dahi giremezsiniz. Siz hiç bunun uygulandığını veya uymayana ceza verildiğini gördünüz mü?!

Bırakın yeşil ışığı kırmızı ışık yandığı halde arabalar akmaya devam edip kavşakların kilitlenmesine sebep oluyor. Yabancı ülkelerdeki uygulamalarda bunlara ciddi cezalar veriliyor. Allahtan korkar gibi devletten korkma galiba bu işin birinci anahtarı. Trafikte etkin denetim ve yüksek para cezası şart.

Canını yakacaksın ki bir daha yapmasın.

Pratikteki diğer önemli uygulamalardan biri de yan yolların kesinlikle TEK İSTİKAMET olarak kullanılmasıdır. Bir tarihte Verona'da Luisa adındaki arkadaşım tek istikamet olan bir yolda 80 km hızla giderken onu uyardım 'Ara sokaklardan bir araç çıkarsa çok hızlı gitmiyor musun' diye. 'Sinyor Menali burası TEK YÖN, araç çıkmaz burası Türkiye değil' dedi.

O zamanlar daha otobanlarımız çift şeritli güvenli yollarımız yoktu. Özellikle yaz aylarında Avrupa'dan ülkelerine gelen işçilerimiz bırakın memleketine ulaşmayı İstanbul'a varamadan ara yollardan şehirlerarası yola çıkan bir traktörün altına girip kaç nüfuslu aile telef olup gidiyordu. Biz de işçilerimizin cahilliğine acemiliğine ve acelece köylerine ulaşma isteğine bağlıyorduk. Oysaki kişi Avrupa ülkelerinde araba kullanma eğitimi almışsa ve orada ara yoldan aniden ana yola çıkmanın cinayet olduğunu öğrenmişlerdi.

Amerika'da ana arterlerde dijital uyarılarla yolların trafik durumu gösterilir. Bir yıldız varsa yol açık, , iki yıldız akıcı, üç yıldız trafik yoğun, dört yıldız kaza var, yol uzun süre kapalı demekti. Japonya'da aynı dijital uyarı saatle veriliyor, yol açık, bu yol bir saat, iki saat, üç saat beklemede diye.

Şimdilerde bizde de birkaç noktada bu var. Ama navigasyon kullanan sürücüler cep telefonları sayesinde açık yolları az da olsa biliyorlar.

Benim ülkemde olur mu veya ne zaman olur bilmem ama gelişmiş ülkelerin metropollerinde çok kısa zaman sonra BİREYSEL UÇMA geliştirilecektir. Bu fantezime gülebilirsiniz ama an itibariyle trafiğin en güzel çözümü budur.

Hani bilim kurgu filmlerinde seyrediyoruz ya, poposunun altında bir motor vınnn…

Çok yakında bu gerçek olacak sanırım.

Sağlıkla kalın, Hoşça kalın…..

Not: Trafiğin baş belası otopark konusunu diğer bir makalemde gerçek unsurları ile yazacağım, benden ayrılmayın, Reklamlardan sonra…..

Ömer Suat MENALİ
Y. Mimar